Son dönemlerde yanlış beslenme ve hareketsiz yaşam tarzının getirdiği bir sorun olan obezite, artık çağımızın hastalığı olmuştur. Özellikle kadınlarda erkeklerden daha fazla görülen obezite Dünya Sağlık Örgütü tarafından hastalık kategorisine alınmıştır. Vücutta fazla yağ birikmesi ile ortaya çıkan hastalıkta pek çok farklı tedavi yöntemleri uygulanır. Bunlar arasında medikal tedavi ve cerrahi tedavi yöntemleri yer alır.
Obezitenin Nedenleri Nelerdir?
Vücut kitle indeksi 30’un üzerinde ise birey obez, 40’ın üzerinde ise morbid obez olarak tanımlanır. Obezitenin oluşmasında başlıca risk faktörleri;
- Aşırı ve yanlış beslenme alışkanlıkları
- Genetik etmenler
- Yaş
- Sık aralıklarla çok düşük enerjili diyetler uygulama
- Cinsiyet
- Yetersiz fiziksel aktivite
- Eğitim düzeyi
- Psikolojik problemler(Bulumia nervosa)
- Sosyo – kültürel etmenler
- Sigara- alkol kullanma durumu
- Gelir durumu
- Doğum sayısı ve doğumlar arası süre
- Hormonal ve metabolik etmenler (Cushing sendromu, hipotiroidi, Tip2 DM)
- Kullanılan bazı ilaçlar (antideprasanlar, antipsikotikler steroid, antihipertansif,antidiyabetik vb. )
Obezitenin tedavisi
Obezitenin tedavisini kısaca 2 ye ayırabiliriz. Bunlardan ilki cerrahi dışı yöntemler olarak mide botoxu ve mide balonu’dur. Her iki yöntemde endoskopik olarak kısa süreli sedasyon anestezi ile uygulanılıp hastanede yatış gerektirmeyen yöntemlerdir. İkinci grupta ise cerrahi yöntemler yer almaktadır. Bunları kendi içinde kısıtlayıcı yöntemler: Bu grubun içinde en çok uygulanılan tüp mide ameliyatı yer almaktadır. Diğer bir yöntem emilim bozucu yöntemler dediğimiz bypass cerrahileri yer almaktadır. Diğer bir grupta her iki grup ameliyatlarını kombine kullandığımız kısıtlayıcı ve emilim bozucu ameliyatları beraber uyguladığımız grupdur. Genelde bu grup ameliyatları metabolik problemleri ön planda olan en yaygın görülen tip 2 şeker hastalığında uyguladığımız ameliyatlardır. Kilo fazlalığı olan ve metabolik problemleri olmayan bireylerde bizim ülkemizde ve tüm düm dünyada ensık olarak uygulanılan tüp mide ameliyatnı görmekteyiz. Midenin hacminin küçültülmesi ile hastanın çok az gıdayla tokluk hissetmesi hedeflenir. Bu amaçla, midenin belli bir bölümü cerrahi işlemle çıkarılır ve geriye tüp şeklinde bir mide bırakılır. Ayrıca midenin açlık hormonu salgılayan bölümü çıkarıldığı için hastada açlık hissi olmamaktadır. Bu operasyonla sadece alınan gıdanın miktarı kısıtlanır; gıdaların emilimi aynı şekilde devam ettiği için hastanın dışarıdan vitamin ya da mineral takviyesi alması gerekmemektedir. Tüp mide ameliyatları laparoskopik(kapalı) yöntem uygulanır. Küçük kesilerden karın boşluğuna girilerek ameliyat gerçekleştirilir. Laparoskopik tüp mide ameliyatı genel anestezi ile yaklaşık 1 saat kadar sürer. Obezite ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi almak için sitemizi inceleyebilirsiniz.