Lütfen Bekleyiniz...

Meme Kanseri

Meme bölgesinde yer alan süt bezlerini ya da süt kanallarını oluşturan hücrelerde görülmekte olup kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Erken tanı ve tedavisi önem arzetmektedir.

Meme ve koltuk altı bölgesinde kitle, Meme başı akıntısı, Meme şeklinin bozulması, İki meme arasında asimetri bulunması, Meme ve koltuk altı bölgesinde ağrı ve acı hissi, Meme cildinde deformasyonlar olması durumunda mutlaka hekime başvurulmalıdır.

Dünyada her 8 kadından 1’i meme kanseri tehlikesi ile karşı karşıya kalabilmektedir.

Meme kanserinden korunmak için: Bağışıklık sistemi güçlü kılınmalı, Dengeli ve sağlıklı beslenilmeli, İdeal kilo korunmalı, Egzersiz ve spor, Hayvansal gıdalar yerine daha çok sebze ve meyveler tüketilmeli, Alkol, sigara ve uyuşturucu gibi zararlı maddelerden uzak durulmalı, Yağ tüketimi sınırlandırılmalı, Emzirme döneminde yeteri kadar emzirildiğinden emin olunmalı, Anne olmak için 30 yaşından önce planlanmalı ve Stresten uzak bir yaşam tarzı benimsenmelidir.

Bu nedenle gerekli önlemler alınmalı ve periyodik kontroller aksatılmamalıdır.

Meme kanserinde en önemli risk faktörü genetiktir. Ailede kansere yakalanan kişinin yakınlık derecesi, kansere yakalanan kişinin kaç yaşında olduğu ve her iki memede de mi yoksa tek memede mi kanser olduğu, ailede kaç kişide kanser teşhisi konulduğu, ailede kansere yakalanan kişiler arasında erkek olup olmadığının sorgulanması gereklidir. Kalıtsal meme kanserine karşı genlerdeki BRCA1 ve BRCA2 genlerinin araştırılması önemlidir.

Mamografi, meme kanseri taramalarında kullanılan en yaygın yöntemdir.

Kadınların kendi kendilerini muayene etme yöntemlerini öğrenmeleri, en ucuz ve kolay yöntemdir. Bir uzman tarafından muayene edilmeleri de diğer tarama yöntemidir. Bu yöntemlerin en etkilisi ise, üçünün birlikte yapılmasıdır. Yani her kadının kendisini her ay muayene etmesi, 40 yaşından sonra yılda bir defa bir uzman hekim tarafından muayene edilmesi ve her yıl mamografi çektirmesi en uygun yöntemdir.

Meme kanserinde uygulanan tedavi yöntemleri: Cerrahi tedavi (Ameliyat), Radyoterapi (Işın tedavisi), Kemoterapi (İlaç tedavisi), Hormonoterapi

Meme dokusunun ve süt kanallarının kanserli hücrelerden arındırılması amacı ile meme dokusunun bir bölümü ya da memenin tamamı cerrahi yöntemler ile alınmaktadır. Cerrahi yöntemlerin uygulanması sonrasında destekleyici ve koruyucu tedavi yöntemler uygulanmaktadır.

Meme kanserinde kanserli hücrelerin lenf bezlerine sıçraması durumunda ise koltuk altı lenf bezlerinin de cerrahi yöntemleri ile alınması gerekmektedir.

Meme kanseri tedavisinde uygulanan cerrahi yöntemler;

Meme koruyucu cerrahi uygulama: meme dokusunda gelişen kanserli hücreler ile birlikte çevresindeki bir miktar dokusunun da alınması işlemidir. Bu işlem sonrasında genellikle radyoterapi uygulamasına ihtiyaç duyulmaktadır.

Mastektomi: Meme dokusunun tamamının alınması işlemidir.

Cilt koruyucu mastektomi: Memenin tamamen alınması ve cilt yapısının korunduğu cerrahi uygulamadır. Bu ameliyat sonrasında genellikle protez uygulaması gerçekleştirilerek estetik kaygılar da giderilmektedir.

Meme başı koruyucu mastektomi:  Meme dokusunda bulunan kanserli hücrelerin çıkarılması işlemidir. Aynı cerrahi uygulama sırasında çıkarılan doku protez ile tamamlanmaktadır.

Koltuk Altına Yönelik Cerrahi İşlemler

Meme kanserinin tanısında bazı hastalarda kanserli hücrelerin lenf bezlerine de sıçramış olduğu görülebilmektedir. Bu durumda tedavi sürecine koltuk altına yönelik tedavi seçenekleri de dahil edilmektedir. Bunlar şu şekilde sıralanabilmektedir;

Lenf Bezi Cerrahisi

Meme kanserinin lenf bezlerine sıçramış oldğunun tespit edilmesi üzerine uygulanmaktadır. Tetkik sürecinde değerlendirilen bu durum sonrasında lenf bezleri de cerrahi yöntemler ile alınmakta ve destekleyici tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.

Radyoterapi (Işın tedavisi)  Cerrahi uygulama sonrasında meme ve koltuk altı bölgesine radyoterapi tedavisi uygulanarak kanserli hücre oluşumu engellenmektedir.

Kemoterapi (İlaç tedavisi) Kanserli hücrelerin yok edilmesi amacı ile uygulanmaktadır. Genellikle ameliyat sonrasında uygulanmaktadır.

Neoadjuvankemoterapi: Meme kanseri teşhisinde gecikilmiş hastalarda uygulanmaktadır ve genellikle cerrahi uygulama öncesinde başvurulmaktadır.

Hormonoterapi (Hormon tedavisi) Meme kanserinin kadınlık hormonu etkileri ile açığa çıkması durumunda başvurulan bir tedavi yöntemidir.

Akıllı Tedaviler: Meme kanserinde kişiye özgü tedavi yöntemleri de uygulanmaktadır. Hedef bölgeye yönelik tedavi yöntemlerinin yanı sıra ağızdan alınan ilaçlar da kullanılabilmektedir.

Copyright by Green Web Digital Agency 2019. All rights reserved.