Sindirime yardımcı bir organdır. Safra kesesi hastalıkları 40 yaş üstü yetişkinlerde ve kadınlarda daha sık görülür.
Safra kesesinin safrayı yoğunlaştırma ve salgılama fonksiyonlarındaki bozulmaya bağlı olarak safra çamuru ve safra kesesi taşları gelişmektedir.
Safra taşları, safra içerisindeki bileşenler (kolesterol, safra tuzları, kalsiyum vb.) ya da kandaki bileşenler (bilirubin vb.), safra kesesine ve safra kanallarına giden yolları tıkayacak sert parçacıklar oluşturduğunda ortaya çıkarlar. Ayrıca, safra kesesi tamamen boşalmadığında veya yeterince sık boşalmadığında ortaya çıkabilirler.
Fazla kilolu veya obez olmak, Şeker hastası olmak, 60 yaşında veya daha büyük olmak, Östrojen içeren ilaçlar kullanmak, Ailenin sağlık geçmişinde safra taşı vakaları bulunması, Kadın olmak, Crohn hastalığına veya besinlerin emilimini etkileyen bir hastalığa sahip olmak, Siroz veya diğer karaciğer hastalıklarına sahip olmak safra taşı riskini arttıran faktörlerdendir.
Kilo vermek ve kan şekerini kontrol atlında tutmak, safra taşı riskini düşürebilir. Fiziksel aktiviteyi artırmak da safra taşı oluşumunu azaltabilir ve bununla birlikte kandakitrigliserit miktarını düşürebilir. Genellikle sigarayı bırakmak ve alkol tüketimini sınırlamak da tavsiye edilir.
Eğer birden fazla safra kesesi iltihabı, biliyer kolik adını verdiğimiz ataklar geçirilirse safra kesesi için cerrahi müdahale önerilmektedir.Tüm dünyada ve bizim ülkemizde en sık yapılan ameliyatlardan biri olup laparoskopik(kapalı) yöntemle gerçekleştirilmektedir. Yaklaşık yarım saat süren bir operasyon olup hastanede 1 gün kalmayı gerektirmektedir.