Reflü, toplumun yaklaşık %20’sinde görülen bir sağlık problemidir. Avrupa’da görülme sıklığı %5-27 arasında değişmektedir. Reflü oluşumunda, erkek ve kadın arasında belirgin bir farklılık da bulunmamaktadır.
Mide asidininanormal şekilde mideden yemek borusuna doğru geri kaçışıdır. Hastalar göğüs kafesinin arkasında yanma, ağza gıdalar ve acı su gelmesi, yutma güçlüğü,ağrılı yutkunma, geğirti, hıçkırık, bulantı ve kusma, öksürük, ses kısıklığı, diş çürükleri ve boğaz ağrısı şikayeti ile başvurabilirler. Sıklıkla yemeklerden sonra olur. Ülkemizde yapılan bir çalışmada toplumun %20’sinde reflü hastalığı bulunmuştur.
Mide asidik içeriğinin yemek borusu ile uzun süreli teması yemek borusunda hasara, düz kaslardan oluşan sfinkter denilen kapak benzeri yapının bozulmasına yol açar.
Tanı koymak veya hastalığın şiddetini belirlemek için Baryum özofagus mide duedonumgrafisi, Gastroskopi, Özofagus manometresi ve PH metre gibi manometrik çalışmalar yapılır.
Reflü tedavisinde ilk aşama genellikle mide asidini baskılayan ilaçlar ve yaşam tarzında değişiklikler yapılmalıdır. Fazla kilolardan kurtulmalı, sigarayı bırakmalı, dar elbiseler giymemeli, yağlı yemeklerden veya kızartmalardan, domates salçasından, alkolden, çikolatadan, naneden, soğan ve sarımsaktan, kahveden uzak durmalıdır.
Reflü tedavi edilmezse ciddi komplikasyonlarla seyredebilir. Yemek borusunda darlık, kanama ve prekanserözbarrettözofagusuna neden olabilir. Yutma güçlüğü, kanama, boğulma hissi, öksürük, ses kısıklığı, kilo kaybı gibi semptomlarda alert olunmalıdır.
Günümüzde reflü ameliyatları etkili bir şekilde yaygın olarak yapılmaktadır. Reflü ilaçlarının kullanımının işe yaramadığı durumlarda, yıllarca süren ilaç tedavisini tercih etmeyenlerde; reflüyle birlikte ilerlemiş mide fıtığı bulunanlarda reflü ameliyatı tercih edilir. En sık yapılan reflü ameliyatı ise nissenfundoplikasyon olup, bu ameliyatta yemek borusunun mideyle buluştuğu yerdeki kapak sistemi güçlendirilir. Bu sırada mide fıtığı da onarılır. Nissenfundoplikasyon altın standart olarak laparoskopik (kapalı) yapılan, reflüye karşı en etkili ameliyattır.