Çağımızın hastalığı olarak bilinen obezite aslında bir metabolik sorun olup yeme-içme alışkanlığından kaynaklanır. Obezite eğilimi henüz anne karnında iken şekillenir ve beslenme ve hareketsiz yaşam ile zemini tamamen oturtulmuş olur. Vücutta standartlardan fazla sağlığı bozacak şekilde yağ birikmesi anlamına gelir. Bugün dünya sağlık örgütü dahil pek çok uluslararası sağlık örgütü obeziteyi artık bir hastalık olarak kabul ediyor. Bu bağlamda obeziteden korunmak ve obeziteyi önlemek için farklı tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.
Obezitenin Nedenleri Nelerdir?
Vücut kitle indeksi 30’un üzerinde ise birey obez, 40’ın üzerinde ise morbid obez olarak tanımlanır.. Obezitenin oluşmasının altında yatan pek çok sebep olabilir.
Bunlar arasında;
- Aşırı ve yanlış beslenme alışkanlıkları
- Genetik etmenler
- Yaş
- Sık aralıklarla çok düşük enerjili diyetler uygulama
- Cinsiyet
- Yetersiz fiziksel aktivite
- Eğitim düzeyi
- Psikolojik problemler(Bulumia nervosa)
- Sosyo – kültürel etmenler
- Sigara- alkol kullanma durumu
- Gelir durumu
- Doğum sayısı ve doğumlar arası süre
- Hormonal ve metabolik etmenler (Cushing sendromu, hipotiroidi, Tip2 DM)
- Kullanılan bazı ilaçlar (antideprasanlar, antipsikotikler steroid, antihipertansif,antidiyabetik vb. )
Obezite kişinin sosyal yaşantısını da etkileyen bir hastalık olup önlenemezse ölüm riski, hipertansiyon, kan yağlarında yükselme, tip II diyabet, koroner arter hastalığı ve kalp krizi, safra kesesi taşı, osteoartrit, uyku ve solunum problemleri, bazı kanserler (endometrium, meme, kolon), karaciğer yağlanması ve siroz, kısırlık riskleri artmasına sebep olur.
Obezitede Cerrahi Ne Zaman Uygulanır?
Obezite ciddi bir sağlık problemi olup kişinin yaşam tarzını önemli ölçüde etkiler. Bu nedenle obez olan insanlar mutlaka tedavi edilmelidir. Vücut kitle indeksi 40 kg / m² ‘nin üzerinde olan ya da 35 – 40 kg / m² arasında olup diyabet, hipertansiyon ve uyku apne sendromu gibi metabolik hastalıkları bulunanlarla, daha önce yaşam tarzı değişikliğini (diyet ve egzersiz) etkin bir şekilde denemiş ancak başarılı olamamış kişilerin obezitesini tedavi etmek için cerrahi tedavi uygulanır.
Cerrahi Tedavinin Yararları Nelerdir?
Obezitenin etkin tedavisi için cerrahi en etkili yöntemdir. Çünkü obezite tedavisinde cerrahi, fiziksel egzersiz ve diyet gibi yöntemlere göre daha başarılı ve kalıcı sonuçlar verir. Bunun yanında bu tür hastaların arasında cerrahi ile tedavi edilen kişilerde birçok hastalığı bağlı ölüm oranı daha azdır. Obezite konusunda ayrıntılı bilgi almak için sitemizi inceleyebilirsiniz.