Obezite Ameliyat Öncesi Diyet (Preop Diyet) Zorunlu mu?
Obezite için büyük çaba sarf etmiş, pek çok yöntem denemiş ancak bir türlü başarılı olamamış hastalara cerrahi müdahale önerilmektedir. Obezite için cerrahi müdahale öncesi hastanın diyet yapması halen güncelliğini korumaktadır.
Bu konuda yapılan bir araştırma, ameliyata girecek hastanın ameliyat öncesi için preop diyet uygulaması gerekliliğini uzmanlar tarafından tekrar değerlendirilmesi yönündedir. Şöyle ki 475.000 obezite hastasının kayıtlarının incelendiği bir araştırmada hastalar; ameliyat öncesi kilo veremeyenler, vücut ağırlığının yüzde 15’ini verenler ve vücut ağırlığının yüzde 15’inden daha fazlasını verenler olarak üç ayrı sınıfa ayrılmıştır.
Bu hastalar ameliyattan sonraki son 1 aylık süre için yaşadığı komlikasyonlara göre değerlendirilmiştir ve ilginç olarak her üç grubun da benzer komplikasyonlar gösterdiğine tanık olmuşlardır. Bu araştırma, ameliyat öncesi preop diyetinin pek de faydalı olamadığı yönünde bir görüşe neden olmuştur ki aksine vücut ağırlığının yüzde 15’inin fazlasını verenlerde daha az komplikasyon gözlendiğinin de altını çizmişlerdir.
Obezite Cerrahi Öncesi Uygulanan Diyetin Amacı Nedir?
Preop diyet uygulanmasını öneren hekimler buna amaç olarak;
- Vücut yağ miktarını azaltmak
- Vücudu ameliyata hazır hale getirmek
- Ameliyat sonrasına yönelik beslenme düzenine hazırlık sağlamak
- Ameliyat sonrası daha hızlı iyileşme göstermeyi sağlamak şeklinde açıklama getirmektedir.
Ameliyat Öncesi Uygulanacak Diyetin İçeriği Nasıl Olmalı?
Temel olarak protein ağırlıklı, yağ oranı düşük, az kalorili ve sıvı yoğunluklu bir diyet önerilmektedir. Bununla beraber hasta kullanıyorsa eğer sigarayı bırakmalı, alkolden uzak durmalı, hamurlu gıdalar tüketmemeli, şekerli hazır içeceklerden uzak durmalı, öğünlerini yavaş bir şekilde yemeli ve önerilen günlük kalori miktarını geçmemelidir.
Son İki Gün Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?
Hastaların ameliyata son iki gün kala beslemesini çorba tüketerek yapması önerilmektedir. Bunu yaparken de çorba içilen kapıların küçük ölçekli olmasına dikkat edilmelidir. Ara öğünlerde ayran, süt, kefir gibi içeceklere yer verilebilir. Bu süreçte şekersiz bitki çayları tüketiminin bir zararı yoktur.