Midenin hacminin küçültülmesi (yaklaşık 60-100cc) ve böylece hastanın çok az gıdayla tokluk hissetmesi hedeflenir. Bu amaçla, midenin belli bir bölümü cerrahi işlemle çıkarılır ve geriye tüp şeklinde bir mide bırakılır. Ayrıca midenin açlık hormonu salgılayan bölümü çıkarıldığı için hastada açlık hissi olmamaktadır. Bu operasyonla sadece alınan gıdanın miktarı kısıtlanır; gıdaların emilimi aynı şekilde devam ettiği için hastanın dışarıdan vitamin ya da mineral takviyesi alması gerekmemektedir. Tüp mide ameliyatlarında laparoskopik yöntem uygulanır. Küçük kesilerden karın boşluğuna girilerek ameliyat gerçekleştirilir. Laparoskopik tüp mide ameliyatı genel anestezi ile yaklaşık 1 saat kadar sürer.